Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Nieuws
Nieuws
Winnaar Topkuil 2018 stuurt OEB-gehalte kuil via bemesting

​"Ik streef naar een lage OEB in de kuil en stuur hierop al bij de bemesting met de soort meststof", aldus Adriaan Bregman uit het Groningse Rasquert en winnaar van Topkuil 2018. Ook de nummers 2 en 3 waren als goed graslandmanager kritisch en welbewust bezig met de bemesting en maakten duidelijke keuzes. Drie finalisten die volgens het juryrapport aan elkaar gewaagd waren.

IMG_0535.JPGNaast het sturen met de soort meststof om het OEB-gehalte in de kuil te beperken, maakte winnaar Bregman (op foto met wit overhemd) een bewuste keuze om wat droger in te kuilen vanwege het feit dat hij een mengkuil maakt.
De als tweede geëindigde familie Winter uit Vriezenveen (Ov) had ook een duidelijke strategie aangaande de bemesting. Zij deden extra water bij de dunne fractie drijfmest, strooiden kunstmest met een nitrificatieremmer en gaven extra kali. Dit alles om hun beperkte bemestingsruimte zo optimaal mogelijk te benutten.
Nummer 3, Ton Lansbergen uit Egmond a/d Hoef (NH), streeft binnen zijn grasland- en inkuilmanagent gericht naar een wat hoger drogestofpercentage. Hierop presteerden de koeien beter volgens zijn opinie. Bemestingstechnisch maakte Lansbergen bewuste keuzes om bij aanschaf van kunstmest rekening te houden met extra aanvoer van zwavel en selenium.

Topkuil-event Enspijk
Bovengenoemde prijswinnaars zijn op 16 november jl. bekend gemaakt op het afsluitende Topkuil-event in Enspijk. Het thema van dit event was "Eigen €iwit loont". Door de wet grondgebonden groei moeten veehouders waarschijnlijk in 2025 minimaal 65% van de eiwitbehoefte op eigen bodem produceren. Om dit te realiseren en verder te optimaliseren moeten voedingsstoffen als stikstof zo goed mogelijk beschikbaar zijn voor het gras. Dit begint o.a. bij het strooien van kunstmest. OCI Agro verzorgde in dit kader tijdens het event een speciale workshop onder de noemer '(nog) beter strooien voor meer eigen eiwit'.

Topkuil is een door Agrio georganiseerde competitie die draait om het hebben van de beste voorjaarskuil van het seizoen. Immers, met de focus op kostprijs hebben veehouders die veel voer van goede kwaliteit van eigen land halen een voorsprong. OCI Agro / NutriNorm.nl is één van de partners van de Topkuilcompetitie. 


Nieuws;
gerelateerd