Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Weer een nieuw record

​Juni 2018 is voorbij en gaat de boeken in als zeer droog. Regionaal is er 1 juni nog de nodige regen gevallen, maar erna niet meer. Het is nu dan ook schrijnend droog, de eerste vergelijkingen met het recordjaar 2016 worden al gemaakt! Wat betekent dit voor onze landbouwgewassen?

Snijmais begint al bijna in bloei te komen en laat op steeds meer plaatsen echte droogtestress zien. Er is dan maar één goede oplossing: beregenen indien mogelijk. Is de mais nog verder weg van de bloei en zijn er nog geen droogtestress verschijnselen, laat de plant dan lekker doorgroeien. Het is tenslotte een tropische plant!

Gras is een ander verhaal. Op de vochtige gronden groeit het nog steeds, maar wil ook graag een aar vormen. De oorzaak zijn de hoge temperaturen. Hier is niets tegen te doen om het te voorkomen. Het bijbehorende medicijn is maaien en een nieuwe start maken.

Op de lichter gronden is de droogte zeer ernstig. Veel eigenaren van deze gronden hebben wel de mogelijkheid van beregenen en doen dit dan ook volop. Toch zal de capaciteit of wetgeving een beperking geven. Is dit het geval, kies er dan voor om één of meer percelen over te slaan en deze af te schrijven. Het gras gaat op deze gronden daadwerkelijk dood en er komen slechte grassen en onkruid voor terug. Gelukkig kunnen we vanaf dit jaar op deze gronden tot 31 augustus ook gras scheuren. Dat is voor die percelen dan ook de enige remedie. Met de overgebleven capaciteit kunnen de andere percelen goed beregend worden, zodat er gras groeit en de kwaliteit in stand blijft. Of er kan een uitstapje gemaakt worden naar de snijmais.

Voor de bemesting is het heel eenvoudig: alleen met beregening in kleine porties. Is beregening niet van toepassing, laat dan alles in de put, zak of silo zitten. U heeft op die manier uiteindelijk het hoogste rendement!

Bron: PPP-Agro


Gras;Nieuws;
gerelateerd