Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Waar inspelen op wetgeving voor 2020?

Vanuit landbouwkundig oogpunt is 2019 eigenlijk voorbij. Als er nu nog iets moet gebeuren om het een goed jaar te maken, dan zal dat niet meer meevallen. Ook voor wetgevingszaken moet nu, medio november eigenlijk alles in orde zijn. Aankoop van VVO’s of fosfaatrechten kan nog, maar de meeste andere zaken hadden al in een eerder stadium geregeld moeten zijn. Daarom is het nu alvast vooruitkijken naar 2020. 

Moet er aangaande 2020 iets gebeuren, gaat er iets veranderen, kan ik al iets doen? Allemaal zaken die u waarschijnlijk liever niet doet, maar die er nu eenmaal bij horen. Ook in andere sectoren (buiten de landbouw) is wetgeving, al gaat die waarschijnlijk niet zo diepgaand als de wetgeving binnen de landbouw. Wat is er op dit moment al duidelijk dat gaat veranderen?

De BEX-berekening over 2019 is ’n beetje aangepast, maar voornaamste punt is waarschijnlijk dat de gehele berekening uiterlijk 1 februari 2020 met uitdraai in de administratie opgenomen moet worden. Dit betekent dus dat er een papieren versie moet zijn of een pdf. De gebruikte eindvoorraden moeten ook opgenomen worden in de kringloopwijzer.

Een tweede verandering is (weer) de grondregistratie. Vanaf volgend jaar gebeurt dat op ongeveer 1000 bedrijven, in 2021 op 20.000 bedrijven en in 2022 de rest. De nieuwe grenzen moeten nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn (marge van 20 cm). Als een en ander bij u van toepassing is - u krijgt hiervan bericht -controleer dan alles extra goed!
Ook de grond zelf gaat voor de fosfaatwaardering anders beoordeeld worden. Nu hebben we het PAL-getal voor grasland en Pw-getal voor bouwland (met in 2020 iets andere normen!). Ook in 2020 blijft dit onderscheid, maar wordt PAL gecombineerd met P-PAE. Deze combinatie gaat gebruikt worden voor zowel gras- als bouwland. Heeft u plannen voor grondonderzoek komende winter, laat dan gelijk P-PAE waarden vaststellen. Deze zijn dan ook in 2021 zeker geldig. Analyse op P-PAE waarde gebeurt al bij de uitgebreidere onderzoeken, maar is zeker ook het advies om bij de 'eenvoudige' analyses te laten meenemen.  

Andere veranderingen?
Ja, waarschijnlijk wel. Denk hierbij aan de forfaitaire normen voor fosfaatproductie bij een aantal diersoorten. Dit moet nog definitief gemaakt worden. Ook derogatie is nog geen zekerheid. Meest onduidelijk is echter nog steeds de impact van de ‘stikstofcrisis’. Hierop is helaas nog geen antwoord op te geven, al ligt minder eiwit in het voer, meer weiden en het toevoegen van water aan de mest bij uitrijden als oplossing voor.

Bron: PPP-Agro

Gras;N Stikstof;P Fosfor;Regelgeving;
gerelateerd