Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Aardappel
Aardappel
Kaligebrek in aardappelen bij veel loof

Kaligebrek komt laatste jaren steeds vaker voor in aardappelpercelen. Loofontwikkeling is een risicofactor. Ook is er een wisselwerking met Mg en K.

Met name op percelen met een enorme loofontwikkeling is het risico op het optreden van een tekort aan kalium (K) groot. Ook op percelen met een hoge magnesium- en/of calciumtoestand, is het risico op K-gebrek groot. Hetzelfde geldt voor percelen die zijn bemest met magnesiumhoudende kalkmeststoffen. Mg en Ca beperken namelijk de opname van K. 

Bladmonster geeft inzicht in noodzaak overbemesting
Het advies is om uw percelen te controleren op de bemestingstoestand. Dit geldt met name voor percelen die een lage kalitoestand hebben of waarvan u vermoedt dat er te weinig is bemest. Neem rond de knolzetting een bladmonster en laat dat analyseren. U weet dan precies of het gewas over voldoende kali beschikt of dat er nog een extra K-gift noodzakelijk is.
 
Meststofkeuze heeft effect op onderwatergewicht
Als een extra K-gift nodig blijkt, is het belangrijk om de juiste meststof te kiezen. Met Kali-60 heeft u een groter risico op daling van het onderwatergewicht dan met kalisulfaat. De reden hiervan is dat Kali-60 chloor bevat. Teveel chloor heeft een nadelig effect op het onderwatergewicht​.​ 

Lees meer over aardappelen en kalibemesting: 

 

Aardappel;K Kali;Nieuws;
gerelateerd