Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Variaties ...

​Mei 2018; de eerste snede regulier gras is overal geoogst en ook is er bemest voor de tweede snede. De variatie in vochttoestand is zeer groot. Het noorden heeft zeer veel regen gehad, met plaatselijk percelen die blank stonden. In Zuid-Limburg zijn buien geweest met afspoeling van akkerpercelen tot gevolg. Daartussen in is het plaatselijk vrij droog tot ruim voldoende vochtig. Te droog is het gelukkig nog nergens. Er ligt dus een basis voor een goede 2e snede gras, maar …

Zijn er voldoende voedingsstoffen aanwezig voor dit gras? Is er stikstof uitgespoeld / afgespoeld? Vragen waar geen eenduidig antwoord op te geven is, puur door de grote variatie in situaties! Wat kan er nog gedaan worden als er teveel is verdwenen? In principe weinig. Binnen de wettelijke kaders zijn er geen reële mogelijkheden om te herstellen. In geval van te weinig voedingsstoffen is de verwachting dat er weer vroeg geoogst moet worden. Wanneer? Ja dat is moeilijk.Toch een handvat. Als het gras wat lichter van kleur wordt dan gewenst/verwacht en er komt sneller een aar in, dan snel oogsten. Dit zijn tekenen van ‘armoede’. Hoe sneller er dan geoogst wordt, hoe sneller er weer een nieuwe start is te maken. Dat is het voordeel van gras: meerdere kansen per jaar.

In deze ‘relatief rustige' periode is er ook een mooie kans om te kijken hoeveel N uit kunstmest er nog beschikbaar is voor dit jaar. Strooi dit niet allemaal op voor de 3e snede, maar bewaar ook wat voor de echte tweede helft van het groeiseizoen om dan ook lekker, fris en roestvrij gras te telen.

Probeer nu, voor zover mogelijk, zoveel mogelijk met drijfmest te werken, zodat u daar vroeg mee kunt stoppen. Gebruik dit wel met genoeg vocht, want alle N in de drijfmest als ammoniak de lucht in wilt u toch ook niet? 

Bron: PPP-Agro

Gras;N Stikstof;
gerelateerd