Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Nieuws
Nieuws
Topkuil met strategische keuze voor kunstmest

​​​​​Jurgen Veron uit het Groningse ​Overschild is winnaar geworden van het eerste lustrum van de Topkuil-veron_topkuil2016.jpgcompetitie. Hij wist zich als strateeg het best aan zijn omstandigheden aan te passen. Niet alleen denkt hij vooraf goed na over de keuzes die hij bij welke situatie het best kan maken, hij heeft ook een duidelijke visie voor ogen waar hij niet vanaf wijkt. De andere finalisten waren Tim van Noord uit het Gelderse Hellouw en Frans van Dam uit Beckum, Overijssel. 

​2016 kenmerkte zich doordat de voorjaarskuilen nog nooit zo hoog scoorden; gemiddeld 959 VEM. Dit betekent dat er ook kuilen van boven de 1000 VEM waren. Deze scoorden echter niet het hoogst, het waren juist de kuilen van rond de 950 VEM die, als we ook naar een aantal andere parameters kijken, het meest compleet waren. Zo ook de kuilen van de drie​​ finalisten. Deze blonken niet alleen uit in compleetheid, maar hoeven ook nauwelijks gecorrigeerd te worden en melken makkelijk.

​​​Topkuil met nauwelijks drijfmest
Winnaar Veron​ maakte dit voorjaar vanwege de natte omstandigheden op de Groningse klei de keuze weinig drijfmest uit te rijden voorafgaand aan de eerste snede. Om mogelijk structuurbederf tegen te gaan, koos hij er voor kunstmest te strooien en een lichte snede te maaien. Om uitspoeling tegen te gaan gaf hij de kunstmestgift in tweeën. Volgens de jury een slimme keuze gezien zijn situatie.

Deze en nog een aantal andere keuzes maakten van Veron uiteindelijk de overall winnaar. Hoewel alle drie de finalisten zich konden meten met de vorige Topkuil-winnaars gaf het aanpassingsvermogen van Veron uiteindelijk de doorslag. Het juryrapport zei hierover: "Hoewel alle drie de finalisten hun plaats dubbel en dwars verdiend hebben, kan er maar één de winnaar zijn en dat is dit jaar degene die zich in zijn omstandigheden het beste weet aan te passen. Die vooraf goed nadenkt welke keuzes bij welke situatie hij het beste kan maken. Die een duidelijke visie voor ogen heeft en daar niet van afwijkt. Die ook durft te investeren in tijden als het moeilijk gaat." ​

​Op naar de zesde editie
Topkuil is een jaarlijks terugkerend competitie-element waarbij gezocht wordt naar de maker van de beste voorjaarkuil. Topkuil werd dit jaar voor het vijfde achtereenvolgende jaar ​georganiseerd door Agrio uitgeverij samen met haar Topkuilpartners OCI Agro, Eurofins, Van Iperen, Plantum, Reesink en Countus.​


Nieuws;
gerelateerd