Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Topkuil 2019 sluit af met winnaar Vergeer en workshop Bodem

​"Zo vroeg mogelijk bemesten en bewust kiezen voor een specifieke stikstofmeststof om daarmee een betere verhouding DVE/OEB te bewerkstelligen", aldus Bert Vergeer uit Bodegraven en winnaar van Topkuil 2019. Zonder maïs in het rantsoen, te risicovol op zijn kleigrond, streefde deze veehouder naar een kuil met een hoge voederwaarde maar niet te hoog eiwit om toch goed te kunnen melken. Dat zijn plan werkt blijkt uit de resultaten: een strakke kuil zonder broei en 9.500 kilo melk met alleen gras en een paar kilo bierbostel, aangevuld met brok. "Best uniek", aldus de jury.

2019 11 07 - Topkuil event Quinton Hermsen 158.JPGOok runner up Richard de Bie uit Werkhoven had een eigen plan op gebied van bodem en bemesting. Hij gebruikte een andere kunstmestsoort voor een betere eiwitkwaliteit, had een duidelijk roulatieschema van gras en maïs op zijn bedrijf met de focus op organischestofopbouw en maakte optimaal gebruik van grasklaver. Nummer drie, Jeroen Bleijenburg uit Kamperveen, onderscheidde zich door zijn focus op het beperken van structuurschade in het voorjaar. De eerste drijfmestgift werd standaard met sleepslangen gegeven, vooraf gegaan door een gift vloeibare kunstmest. De kunstmest vóór de drijfmest was een bewuste keuze, omdat na sleepslangen met daaraan toegevoegd het nodige water, de draagkracht nog wel eens te wensen overliet.


“Topbodem, Topgras, Topkuil, Topvoer”
De drie prijswinnaars zijn op 7 november jl. bekend gemaakt op het afsluitende Topkuil-event in Oosterwolde (Gelderland). Het thema van dit event was “Topbodem, Topgras, Topkuil, Topvoer”. Aan de basis van een Topkuil staat een grassnede die optimaal en ongestoord heeft kunnen groeien met opname van voldoende voedingsstoffen. Een bodemverdichting kan deze opname ernstig verstoren. Zelfs brede banden met lage druk gaan dit niet altijd tegen. Bodem- en bemestingadviseur Anna Zwijnenburg verzorgde namens OCI Agro een workshop over het herkennen van (de effecten van) bodemverdichting in het eigen profiel en zode en welke praktische oplossingen er zijn er om bodemverdichtingen te minimaliseren c.q. op te heffen zodat de meststoffen het gras weer volledig bereiken. 

Topkuil is een door Agrio georganiseerde competitie die draait om het hebben van de beste voorjaarskuil van het seizoen. Immers, met de focus op kostprijs hebben veehouders die veel voer van goede kwaliteit van eigen land halen een voorsprong.
OCI Agro / NutriNorm.nl is één van de partners van de Topkuilcompetitie. 

Gras;
gerelateerd