Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Regen in december

Op moment van schrijven is het begin december, het sinterklaasfeest is net geweest. Het weer is dusdanig dat bijna iedereen het snel beu is donker, nat en wat regen. Iets heel anders dan een stralende zon! Voor de natuur, en zeker ook voor de landbouw, moet het echter nog heel lang zo blijven om het watertekort aan te vullen. Er zijn waterschappen die nu al dreigen met beregeningsverboden voor alle gewassen in 2019 als het grondwater niet is aangevuld! Dit maakt de ernst van de situatie wel duidelijk.

Zo aan het eind van 2018 is het tijd voor een terugblik. Terugkijken op het weer is het makkelijk; een mooi en goed begin, maar erna alleen maar droog en warm. Voor uw ruwvoerteelt, en speciaal gras, is het een ander verhaal. Daar zit meer variatie in. Heeft u vastgelegd wat u allemaal heeft gedaan het afgelopen seizoen? Denk hierbij aan uitgevoerde bemestingen, voederwinning, beweidingen, eventueel beregenen.
Als u dit heeft vastgelegd, dan is er de mogelijkheid om te evalueren. Welk perceel heeft het meeste opgebracht (in drogestof, maar mogelijk ook voederwaarde, smakelijkheid bij beweiden, etc.)? Is hiervan iets te herleiden tot een speciale behandeling (meer mest, meer zout, jonger of net ouder gras, aanwezigheid van kruiden) of is het toeval?

Dezelfde vraag geldt voor het minste perceel. Doel van de evaluatie is om handvatten te krijgen om het in 2019 (nog) beter te doen. Soms is er sprake van toeval of geluk hebben, maar normaal gesproken is graslandbeheer echt een vakmanschap waarbinnen je zaken kunt verbeteren door te leren uit het verleden.

Nu de basis leggen voor komend jaar 
Behalve het leren van afgelopen seizoen is het nu ook tijd om de basis te leggen voor komend jaar. Dus bekalken waar nodig, gras kort de winter in, waterafvoer nakijken, etc.. Ook is het advies om deze winter te zorgen voor nieuwe, goede grondmonsters (dus geen derogatiemonsters).

Deze basis samen met de terugblik vormt een stevige basis voor de zaken die u in de hand hebt in het nieuwe groeiseizoen.

Bron: PPP-Agro

Gras;
gerelateerd