Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Nieuws
Nieuws
Profiteer nog snel van de vorst voor een vroege kaligift

​​​​Als u de afgelopen weken nog geen kali heeft gestrooid, dan is het advies om nog snel gebruik te maken van de, voorlopig laatste, nachtvorst om zonder structuurschade de gift te geven.

​Zolang de komende dag(en) de grond nog bevroren is​​, kunt u prima een al voor komend teeltseizoen geplande kaligift strooien.​​ ​Wees wel kritisch bij de te strooien hoeveelheid als dit op aardappelland moet. Als u consumptierassen met een hoog onderwatergewicht gaat telen, dan is het advies de gift te delen. De chloorhoudende kali heeft een verlagend effect op het onderwatergewicht en daarmee een positieve invloed op de blauwgevoeligheid. Beter is dan rond de knolzetting nog een keer een verse kali te geven.

​​​​​Kalibalans goed in beeld?
Bij het maken van uw kalibemestingsplan is het belangrijk dat u naast het gewasadvies ook rekening houdt met de totale onttrekking door de diverse gewassen. Deze onttrekking zou minimaal gecompenseerd moeten worden. De goedkoopste kalibron is o​​rganische mest. Vanwege de huidige strenge normen én hogere gewasopbrengsten zal mest in veel gevallen niet meer de balans voor het volledige bedrijf in evenwicht kunnen houden. Extra minerale kali is dan noodzakelijk. Geef dit bij voorkeur aan gewassen die het meest hiervan profiteren. Aardappelen is zo'n gewas. Houd bij gewasontrekkingscompensatie wel rekening met de zwaarte van uw percelen. Op lichtere grond (<25% afslibbaar) moet vanwege kans op zoutschade niet meer dan 300 kg zuivere kali in één keer worden gegeven.

Nieuws;
gerelateerd