Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Nieuws
Nieuws
Nunspeter Krijn Jan Polinder wint Topkuil 2017

​​​Krijn Jan Polinder uit het Gelderse Nunspeet is winnaar geworden van de zesde editie van de Topkuil-competitie. Hij had niet alleen een goede kwaliteit kuil, maar wist het gras ook om te zetten naar een goede productie en had zijn managementstrategie daar volledig op ingericht. De andere finalisten waren Martin Immink uit het Overijsselse Daarle en Simon Kat uit het Noord-Hollandse Dirkshorn. 

topkuilwinnaar2017-2.JPGNieuw in de 2017 competitie was een provinciale voorronde. Elke provincie heeft zijn eigen uitdagingen en de ervaring leert dat het in het ene gebied gewoon makkelijker is om een Topkuil te maken dan het andere gebied. Bij samenstelling van het uiteindelijke lijstje finalisten heeft de jury nadrukkelijk rekening gehouden met deze verschillen. Een ander punt waar de jury dit jaar voor het eerst rekening mee heeft gehouden was de aangeleverde Kringloopwijzer. Hoewel dit in de meeste gevallen cijfers maar één jaar betrof, gaf het de jury toch veel waardevolle informatie over de gevolgde bedrijfsstrategie.

Fanatiek veehouder met indrukwekkende bedrijfsontwikkeling
Winnaar Polinder heeft in een paar jaar tijd een productiestijging van 8.500 naar bijna 11.000 kilo melk nu weten te realiseren. Een kwestie van hard melken zoals hij het zelf verwoordde. De productiestijging deed hij niet alleen met krachtvoer, maar vooral ook met goed ruwvoer. Door twee ruilverkavelingen is het land bijna allemaal over de kop geweest en opnieuw ingezaaid; een mooie basis voor een goed grassenbestand. Polinder denkt goed na over strategische keuzes. Zo maakt hij een kuil waar hij jaarrond van kan voeren. Door tijdig door het land te lopen hoe het gras ervoor staat, weet hij op het juiste moment te maaien. Verder doet hij geen opvallende dingen als het gaat om het grasland en inkuilmanagement. Hij volgt vooral de gangbare paden en probeert die vooral goed te doen. Het levert hem in ieder geval dit jaar de landelijke Topkuil.

Kennis vanuit NutriNorm
​​Voorafgaand aan de prijsuitreiking voor de beste kuil van 2017 was er nog een inhoudelijk programma met onder andere een aantal workshops. Met de kennis vanuit NutriNorm heeft Anna Zwijnenburg namens OCI Agro de veehouders nog eens meegenomen in een potpourri van onderwerpjes (stikstofvormen, lezen van een bodemanalyse, gebruik van de bemestingplanner, nut/noodzaak/antagonistische werking van diverse elementen, etc. 

OCI Agro al jarenlang Topkuilpartner
Topkuil is een jaarlijks terugkerend competitie-element waarbij gezocht wordt naar de maker van de beste voorjaarkuil. Topkuil werd dit jaar voor het zesde achtereenvolgende jaar georganiseerd door Agrio uitgeverij samen met haar Topkuilpartners OCI Agro, Eurofins, Van Iperen, Plantum, Reesink en Countus.​

Nieuws;
gerelateerd