Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bodem
Bodem
N-mineraal laag! Monster geeft duidelijkheid

​In bijna heel Nederland heeft de natte herfst en de natte winter voor flink wat problemen gezorgd om de gewassen te oogsten en nadien de overige grondwerkzaamheden af te krijgen. Dit heeft gevolgen voor de N-mineraal situatie dit voorjaar.

Veel werk, de laatste oogst van producten en vooral een kerende grondbewerking, heeft nog plaatsgevonden in de afgelopen vorstperiode. Door het vele vocht in de bouwvoor zijn de N-mineraal voorraden laag. Op de zandgronden is dit voornamelijk het gevolg van uitspoeling, op de kleigronden vooral door denitrificatie. Daardoor kunnen te velde staande gewassen, zoals de wintergranen, voor hun groei niet veel uit de bodem halen wanneer de temperaturen straks gaan toenemen. 

In dit kader is het raadzaam om de eerste bemesting met kunstmest al vroeg te geven, zodat de gewassen tijdig stikstof tot hun beschikking hebben. Per perceel kan de situatie uiteraard verschillen. Laat daarom een N-mineraal monster steken zodat u overzicht hebt over uw situatie en daarop kunt anticiperen.

Bron: Delphy

Bodem;Bodemanalyse;N Stikstof;
gerelateerd