Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Mei 2019 was koel en niet extreem droog

De normale eerste snede zit overal in de kuil en ook de tweede is bij de vroege oogsters al weg. Op de andere percelen is het gras in de tweede helft mei weer goed aan de groei, al is er door de koude nachten rond de IJsheiligen wel een duidelijke storing geweest op de kale percelen. Naast het stilstaan van het gras reageerde vooral de mais (tropische plant) door maar erg bleek te kijken!

Nu het gras voortvarend verder gaat, is het goed om al een doorkijk te maken naar de komende periode. De zomer van 2018 heeft veel schade aangebracht. Ogenschijnlijk is dit op de meeste plaatsen goed hersteld, maar soms valt het tegen. Er zijn gewoon percelen waar de botanische samenstelling te slecht is geworden of de zode nog steeds te open is.

2 verschillende symptomen, met 2 verschillende oplossingen.
Een slechte botanische samenstelling (het hoeft echt geen 100 % Engels raaigras te zijn) vraagt mogelijk om graslandvernieuwing. Vernieuwing mag op alle gronden in Nederland binnen de wetgeving. Als u hier aan begint, zorg er dan wel voor dat de oorzaak van het slechte gras weg is. Is de pH in orde (zie bodemanalyse), zijn er storende lagen (de prikstok) of zijn er sporen gereden? Gericht bekalken en gericht diepwoelen kunnen hele goede maatregelen zijn, maar wel met de nadruk op 'gericht'. Doe het niet omdat de buurman het ook doet.
Is er sprake van kweek in de zode, dan is het advies een bespuiting uit te voerenmet glyfosaat op een jong, groeiend gewas. Laat voor het beste resultaat de glyfosaat goed intrekken tot de wortelpuntjes.

Is de samenstelling van het gras goed, maar de zode te open, denk dan aan extra beweiding. Dit stimuleert het uitstoelen ontzettend. Behoort extra beweiding niet tot de mogelijkheden, denk dan aan doorzaaien van de zode. Doorzaaien kan het beste worden gedaan in de tweede helft van het jaar in een kale zode. Probeer na doorzaaien de zode kort te houden (beweiden??) om het jonge gras wel een goede kans te geven.

Goede planning is het halve werk
Waarom nu al deze aandachtpunten? Ze vragen een kleine voorbereiding en met een goede gebruiksplanning van het perceel zijn de maatregelen uit te voeren in een zode met de gewenste lengte en op het gewenste tijdstip. Het wordt dan zeker geen paniekreactie!

Bron: PPP-Agro


Gras;
gerelateerd