Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Aardappel
Aardappel
Magnesiumvoorziening op peil?

​Magnesium is een belangrijke bouwsteen in de plant. Magnesium zorgt voor stimulatie van de plantontwikkeling en speelt een centrale rol in het chlorofyl van planten. Is dat op orde, dan is de assimilatie van een plant ook op orde.

Op lichte zand- en kleigronden is de kans op magnesiumgebrek het grootst. Een overvloed van o.a. kalium-ionen (K+) c.q. een hoog kaligetal (>20) kan voor verminderde opname van magnesium zorgen. Vooral aardappelen en maïs zijn gevoelig voor een tekort. In geval van aardappelen is er sprake van verschillen in gevoeligheid per ras. Kijk op de bodemanalyse of er een aanvullende bemesting gedaan moet worden. Is er sprake van een MgO-toestand van 70 of lager of een Mg-toestand van 50 of lager, dan is bemesting noodzakelijk. Omdat de magnesiumtoestand snel kan veranderen is de bodemanalyse maar 1-2 jaar geldig. Een tekort ontstaat gemakkelijker bij een lage pH omdat de beschikbaarheid dan afneemt. Vooral onder een pH 5 – 5,2 bestaat de kans op een zichtbaar gebrek.

Het beste is het om bij aanvang van de teelt te zorgen voor een voldoende bemesting. Dit kan ook prima als een gewas er net op staat. Is/wordt drijfmest gegeven, dan kan de magnesium hierin van de totaal te geven hoeveelheid worden afgetrokken. Rundveedrijfmest bevat 1,2 kg MgO/ton en varkensdrijfmest 1,5 kg MgO/ton.

Een noodzakelijke aanvullende magnesiumbemesting kan volvelds met bijvoorbeeld Kieseriet (25% MgO). Vooral in aardappelen, maar ook eventueel in de teelt van uien en winterpeen zou ook Bitterzout Microtop meegespoten kunnen worden om de magnesiumtoestand in de plant op peil te houden. Je geeft dan bovendien wat borium en mangaan mee. Vloeibare varianten zijn er ook, maar worden veelal aangeboden als een nitraatformulering. Dit vergroot het risico op bladverbranding.

Bron: Delphy


Aardappel;Maïs;Mg Magnesium;
gerelateerd