Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Leo en Thomas Broek uit Witharen (OV) winnaars van Topkuil 2020

​Uit bijna 600 aangemelde kuilen is de kuil van de familie Broek uit Witharen (OV) dit jaar als winnaar uitbroek_witharen3.jpg de bus gekomen. "Ondernemers met een duidelijk verhaal die tot in detail nadenken over de te nemen stappen om top gras te winnen en goed in te kuilen", aldus de jury. De winnende kuil was een lasagnekuil van topkwaliteit die heel vast in elkaar zat en waar geen warm plekje in te vinden was, ook niet aan de zijkanten. Als tweede eindigden Marinus en Floren de Vries uit Stolwijk (ZH). De bronzen plak was dit jaar voor Bert Vergeer uit Bodegraven (ZH) die vorig jaar nog op de hoogste trede eindigde. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

De negende Topkuilcompetitie is door de coronacrisis een zeer bijzondere editie geworden. Dit gold met name voor het hele gebeuren erom heen; de kuilen zelf zijn natuurlijk net zoals andere jaren aangelegd. Ook was er dit jaar geen afsluitend event, maar werd de winnaar online bekend gemaakt. 

De drie finalisten hadden, op basis van hun specifieke bedrijfsomstandigheden, elk een eigen visie op het grasland- en inkuilmanagement. Winnaar Broek verwoordde dit tijdens het jurybezoek als volgt: "Ondanks het intensieve karakter van ons bedrijf is er veel aandacht voor de grasteelt, ook al gaat dat ten koste van de hoeveelheid maïs in het areaal. We bemesten twee keer met kunstmest om het eiwitgehalte te verhogen, werken met de referentieverdamping als leidraad om het maaimoment te bepalen, durven te wachten om voldoende opbrengst te halen, snijden heel kort, maken vanaf het begin twee kuilen maken en rijden zelf mee aan.

Samengevat concludeerde de jury dat ze te maken had met drie totaal verschillende bedrijfsvoeringen, maar dat de drie finalisten aan elkaar gewaagd waren. "Het zijn eigenlijk alle drie winnaars", vindt de jury. Omdat het in de competitie om de beste kuil gaat, kreeg uiteindelijk de kuil van de familie Broek de voorkeur. 

Topkuil is een door Agrio georganiseerde competitie die draait om het hebben van de beste voorjaarskuil van het seizoen. Immers, met de focus op kostprijs hebben veehouders die veel voer van goede kwaliteit van eigen land halen een voorsprong.
OCI Agro / NutriNorm.nl is één van de partners van de Topkuilcompetitie. 

Gras;Nieuws;
gerelateerd