Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Kunstmestruimte omzetten in smakelijk gras met voldoende opbrengst

​​Augustus werd, met het oog op de grasgroei, vaak de tweede mei​​maand genoemd. Hier zit nog steeds een kern van waarheid in. De grote uitdaging is om dit ook smakelijk gras te laten zijn​.

De temperaturen kunnen in augustus nog wel hoog zijn, maar de nachten worden al weer langer. Het koelt dus vaak iets meer af. De vochtvoorziening is meestal redelijk tot goed. Deze combinatie is al een basis voor grasgroei. Daarnaast is er de nawerking van de N uit dierlijke mest en ook de mineralisatie van de bodem werkt volop. Pak maar eens een handvol vochtige grond. Dit ‘broeit’ in de hand.

Vooral deze laatste twee factoren zijn de onderbouwing dat bemesting uit kunstmest niet meer hoog hoeft te zijn. Het is zelfs de uitdaging om de giften zo klein mogelijk te maken. Nodig om het gras heel hard te laten groeien met de hoogste opbrengst zijn ze niet, ze dienen met name op de lichtere zandgronden vooral als katalysator om de groei na inkuilen ​weer net iets sneller op gang te krijgen.

Het is in deze periode de kunst om de kunstmestruimte die er nog is, en die u kunt vinden in ​uw bemestingsplan, om te zetten in goed, smakelijk gras met voldoende opbrengst. Een goed af te stellen kunstmeststrooier, een tractor die hard kan rijden en vlakke percelen zijn hierbij nog enkele randvoorwaarden.

De laatste kilo kunstmest goed verdelen geeft lekker gras, maar helpt ook mee bij het voorkomen van kroonroest, een grote smaakbederver die nu zomaar kan toeslaan als de omstandigheden wat tegen zitten.​

​Bron: PPP Agro

Gras;N Stikstof;
gerelateerd