Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Juni 2018, de overgang ...

De tweede snede is bijna overal geoogst, veel vroeger dan begin april de verwachting was. Wat is de natuur toch sterk in corrigeren! De tweede snede betekent ook meer doorgeschoten gras én meer weidepercelen met mest en weideresten. Naast positieve dus ook negatieve zaken. Zaken die er gewoon bij horen, maar die we liever niet hebben.

Om, naast het genieten van de natuur, ook te zorgen dat we in de zomer kunnen blijven genieten van het gras, zijn de komende periode een aantal aandachtspunten van belang. Let zeker nu extra goed op het omweiden van de koeien. Welk beweidingssysteem ook, vers gras (etgroen) is lekkerder dan gras waar de koeien al vaak in zijn geweest. Een beetje smaakbederf is te corrigeren met een gift extra landbouwzout. Het is geen wondermiddel, maar na de eerste snede etgroen ondersteunt het zeker de opname.

Ook het niet-uitrijden van dierlijke mest op weidepercelen is een hulpmiddel als het gaat om een goede vers gras opname. De geur van de drijfmest werkt immers niet eetlust bevorderend. Een goede graslandplanning is dus gewenst. Bij een goede planning hoort ook een goede registratie; een eenvoudige 'ouderwetse' graslandkaart geeft dan ontzettend veel informatie. Deze laat mooi zien dat je bij gras telkens weer een nieuwe kans krijgt om het goed te doen, of om zaken te corrigeren. Zoek maar eens een ander gewas waar dit ook kan!

De derogatie is ondertussen ook definitief binnen. Dit betekent dat de gewenste hoeveelheid (kunst)mest nu ook uitgerekend kan worden. Dan kunt u zien hoeveel ruimte er nog is. Zet deze restruimte efficiënt in. Denk daarbij ook aan de komende zomer / najaar; de periode dat roest de kop op kan steken. Een beetje stikstof is dan soms net genoeg om het gras groeiend te houden en daarmee roest te voorkomen.

Gras is dus genieten, maar vraagt naast vakmanschap ook een vooruitziende blik!

Bron: PPP-Agro


Gras;Nieuws;
gerelateerd