Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Juli 2017: de maand van de wisselende omstandigheden

​​Na een relatief droog voorjaar en droge voorzomer is de ergste droogte op veel plaatsen opgeheven, maar zeker niet overal. Hoe moet in deze omstandigheden worden omgaan met bemesting van het grasland?

Lang vooruitkijken als het gaat om de weersomstandigheden die komen gaan, blijft een moeilijke zaak. Het blijft een kwestie van inspelen op de actualiteit en soms, indien nodig, snel reageren. De maand juli is ideaal om als laatste maand te gebruiken voor het uitrijden van drijfmest. Om de voedingsstoffen in de drijfmest te benutten is er wel water nodig. Uitrijden, verdund met water, is een zeer efficiënte methode, maar kan lang niet ​overal. Beregening is een ander hulpmiddel, maar niet altijd te combineren met mest uitrijden. Maar, waar een wil is, is een weg.

In augustus mest uitrijden kan wel, maar heeft niet de voorkeur. Beter is het dan ​te wachten tot voorjaar groeiseizoen 2018. Als het toch moet, dan het liefst mest uitrijden op jonge percelen die gemaaid worden. Deze hebben extra voedingstoffen nodig en wortelen dieper dan oud grasland.

Ook voor kunstmest geldt dat er is vocht nodig is. Als u gaat strooien, denk dan ook aan het bemesten met natrium (zout) en kali. Natrium is een belangrijk en goedkoop hulpmiddel om weidegras smakelijk te houden. Kali is een ander zout dat de plant ook zeker nodig heeft. Het is belangrijk voor de vochtvoorziening (via de osmotische waarde). Het houdt het gras vitaler en geeft ook zeker extra groei. In het verleden was het op bedrijven die veel drijfmest aanwenden mogelijk een overschotelement, maar dat is het zeker niet meer. Heb dus aandacht voor kali, zeker op de maaipercelen.​

Juli kan hele 'lome' gevoelens geven, maar er blijft werk aan de winkel!

​Bron: PPP Agro

Gras;N Stikstof;K Kali;Na Natrium;
gerelateerd