Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
Houd rekening met de lage bodemvoorraad

​Bij het schrijven van dit stukje, net voor pasen, is het nog altijd koud en fris geweest. De paas is dit jaar zelfs kouder dan de afgelopen kerst en er is nog altijd weinig of geen grasgroei. Ook de bodemtemperatuur is nog erg laag, 4-6 graden is het meest voorkomend. Dat is ook niet vreemd als je bedenkt hoe kort geleden er nog nachtvorst was.

gras_wittepuntjes.jpgDat de bodemtemperatuur nog laag is, is goed zichtbaar. Steek maar een pol uit en zie dat er nog geen nieuwe, witte worteltjes aan het gras zitten (zie foto).

Na de paasdagen op 1-2 april lijkt het crescendo te gaan met de dag- en nachttemperaturen. Als er dan ook nog wat 'warme' regen valt, gaat ook de bodemtemperatuur snel omhoog. Zonder naar de kalender te kijken betekent het dat nu het moment van bemesten pas echt komt. Dit met de insteek van de hoogste N-benutting. Ook de combinatie met de langere dagen geeft een extra boost.

Hopelijk valt de hoeveelheid regen die gaat komen mee, dan kan het grasvoorjaarswerk snel afgerond worden en kunnen ook de eerste koppels koeien snel naar buiten. Met deze omstandigheden is het risico van te laat starten erg groot!

Houd met de nog te geven kunstmest rekening met de hele lage bodemvoorraad. Aan de andere kant, omdat het al 'zo laat' in het jaar is, is er begin mei wel de psychologische druk van vroeg maaien. Extra stikstof is dan nu zeker niet nodig, om spinaziekuilen te voorkomen! 

Ook bij gras geldt: regeren is vooruitzien.

Bron: PPP-Agro


Gras;N Stikstof;
gerelateerd