Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Overige gewassen
Overige gewassen
Gewassen nemen bij voorkeur nitraat op

Kalkammonsalpeter zoals Nutramon bevat zowel ammonium- als nitraatstikstof. Dat is nodig voor een hoog stikstofrendement en een vlotte gewasgroei. Meststoffen zoals urean of meststoffen met een hoog ammonium gehalte geven niet altijd de hoogste opbrengst. Kies daarom bewust.

Gewassen nemen overwegend nitraat op
Nitraat stikstof uit KAS zoals Nutramon beweegt zich in de bodem via het bodemvocht naar de wortels van het gewas. Voor een vlotte groei moet daarom voldoende nitraat aanwezig zijn. Ammonium stikstof moet eerst omgezet worden. Dit proces kost tijd, omdat het afhankelijk is van de temperatuur.
Nitraat stikstof uit KAS beweegt zich in de bodem via het bodemvocht naar de wortels van het gewas. Ammonium stikstof verplaatst zich niet of nauwelijks in de bodem.
Bij meststoffen met een nitrificatieremmer blijft de stikstof lange tijd in ammonium vorm aanwezig. Dat kan leiden tot een nitraat tekort voor het gewas. Proeven wijzen uit dat dit kan leiden tot lagere opbrengsten. Ammonium stikstof is niet gevoelig voor uitspoeling, maar het risico op uitspoeling van stikstof wordt in het groeiseizoen vaak overschat.


Opbrengst van spinazie bij gebruik van KAS en ASS (ammonsulfaatpeter) met remmer (zoals bijv. Entec) 

 

Opbrengstverlies door gebruik van urean

Vele proeven wijzen uit dat bemesten met urean een lagere opbrengst geeft. Naast de korrelopbrengst daalt in graan ook het eiwitgehalte. In 39 proeven in wintertarwe was het opbrengstverschil 260 kg/ha bij gelijke stikstofbemesting. Ook het eiwitgehalte daalde met 0.6 %. Alleen met een hogere stikstofbemesting is het negatief effect te voorkomen.

 

 

 ​Bron: Keine Ertragssteigerungen bei Düngern mit Langzeitwirkung, Sächsischen Landesanstalt für Landwirtschaft in Dresden-Pillnitz, 2000; Wintertarwe, 39 proeven, LK Hannover

 

Overige gewassen;Spinazie;Tarwe;
gerelateerd