Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Biet
Biet
Geen extra overbemesting tegen bladvlekken

Bladvlekkenziekte te niet te voorkomen door zometeen bij de overbemesting nog wat extra stikstof te geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat de hoogte van de stikstofgift heeft geen significante invloed op de aantasting door bladschimmels: cercospora, ramularia, meeldauw, roest en gele vlekjes. Ook heeft de hoeveelheid stikstof geen extra invloed op de effectiviteit van de bladschimmelbespuitingen.
Volg voor het hoogste rendement zoveel mogelijk de adviesgift. Als er te weinig stikstof wordt gegeven, dan is de wortelopbrengst lager. Een te hoge gift gaat ten koste van het suikergehalte en de winbaarheidsindex (WIN). Is er een keuze gemaakt voor een gedeelde stikstofgift, geef dan het resterende deel als de bieten 4-6 echte blaadjes hebben.

Stikstofbemestingsrichtlijn
De stikstofbemestingsrichtlijn (zie tabel) is gericht op het bereiken van een optimaal financieel resultaat, waarbij rekening is gehouden met zowel de opbrengst en kwaliteit van de bieten als de kosten van de stikstofmeststoffen. De adviesgift is afhankelijk van de hoeveelheid gemineraliseerde stikstof (Nmin) in de bodem. Op dal- en veengronden is de voorspellende waarde van de Nmin voorraad gering. De adviesgift voor dal- en veengronden is daarom maximaal 150 kg N/ha.


De stikstofbemestingsrichtlijn (kg N/ha) voor suikerbieten
 NminAdviesgift kg N/ha
<100​200 - 1,7 * Nmin (0-60)
 100-140​30
>140​0


Biet;N Stikstof;
gerelateerd