Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
December, 'eindelijk' winter !

​​Het jaar 2017 kan bijna de geschiedenisboeken in. Vanuit het oogpunt van gras was het een zeer goed jaar, wel met behoorlijke regionale verschillen.

Vooral in de 'grasgebieden' zullen de veehouders heel blij zijn dat het gras eindelijk gestopt is met groeien. Op veel bedrijven zijn de kuilplaten te klein en is er, zeker in het najaar, teveel moeite nodig geweest om al het gras te oogsten / te benutten. De beelden van de hakselaar die het gras weer teruggooide op het land heeft iedereen wel gezien. Voor de drogere regio's (toch wel de maisgebieden) is de overdaad minder groot en was alle grasgroei door de intensiteit van de bedrijven ook meer welkom. Bovendien ging het oogsten in deze regio's makkelijker.

Kwaliteitsverschillen
Naast opbrengstverschillen waren er in 2017 ook extreme kwaliteitverschillen. Wat kunt u, om komend groeiseizoen de negatieve uitschieters te nivelleren, daaraan doen? Het weer zal anders zijn, maar zoek het vooral in uw eigen management.

Analyseer de (hopelijk) gebruikte graslandkaart. Kijk eens kritisch naar het gebruik (hoe worden weiden en maaien afgewisseld?), ben ik snel genoeg met bemesting (nieuwe voedingsstoffen) geweest, is de verdeling voor maaien – weiden goed geweest? Hoeveel groeitijd heb ik aangehouden tussen twee maaisneden. Vooral de 'ouderwetse' papieren graslandkaart geeft in een oogopslag al veel handvatten. Mogelijk iets om deze winter toch eens goed te beoordelen. Het rendement wat er uitkomt is voor u!

Laatste werkzaamheden op het land 
Zijn er, naast het bekijken van de graslandkaart, nu ook nog praktische zaken die u kunt doen op het land? Jazeker! Zorg bijvoorbeeld dat de waterafvoer open is, bekalk indien nodig als de bereidbaarheid goed is, controleer hoe kort het gras afgevreten word indien er schapen lopen. Maar vooral blijf met machines van het land af als het te nat is. Met aandacht voor al deze punten vormt u de basis voor een goed nieuw grasjaar.​

​Bron: PPP-Agro

Gras;Nieuws;
gerelateerd