Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Gras
Gras
De eerste voorbereidingen ...

​Januari 2018 was vooral nat en zacht, zeker de eerste weken. Gedachten naar het grasland zijn vooral preventief in de zin van 'wegblijven, want je rijdt alles kapot'. En zo is het ook. De draagkracht van de zode is minimaal, met het lichtste voertuig rijd je al schade. Toch is er ook nu genoeg te doen. In theorie én in de praktijk.

Om met de praktijk te beginnen, controleer alle waterafvoer nog een keer, mogelijk zijn deze dichtgeslibd gedurende de winter. Zorg dat alles open is, zodat het overtollige water weg kan, als er buiten het gras ruimte komt.

Het theoretisch gedeelte is iets anders. Pak alle grondanalyses er nog eens bij. Is er van alle percelen een geldig monster beschikbaar, liefst met een landbouwkundige grondslag en niet alleen een wettelijke. Immers, voor het huidige wettelijke beleid was het landbouwkundig advies elke 4 jaar een nieuw, goed onderzoek te laten uitvoeren. Dit advies geldt nog steeds!

De waarde van grond is namelijk op veel manieren uit te drukken. De kunst is om deze waarde om te zetten naar zoveel mogelijk goed voer. Goed voer vanuit het perspectief van de koe; zij moet het opnemen en benutten. Een goede grondanalyse helpt de waarde inzichtelijk te maken.
Stel een grondonderzoek kost € 200,-. Per 4 jaar is dit € 50,- / perceel. Op 10 ton drogestof per ha en een gemiddeld perceel van 2,5 ha is dit 0,2 ct / kg drogestof. Als niets met de uitslag van het grondonderzoek wordt gedaan is dit uiteraard weggegooid geld. Wordt de informatie als hulpmiddel om opbrengst en kwaliteit te verbeteren gebruikt, dan is dit snel terug verdiend.

Laat de analyse voldoende uitgebreid uitvoeren bij een goed laboratorium. Neem zeker meer dan een derogatie monster. Dit is mogelijk goedkoop, maar u kunt er als verbeteringshulpmiddel verder ook niets mee.

​Bron: PPP-Agro

Gras;Bodem algemeen;
gerelateerd