Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Uitgebreid zoeken
u bevindt zich: Home > Bemesting > Biet
Biet
Basisbemesting bieten dit jaar vóór zaaibedbereiding

Het zaaien suikerbieten en zaaiuien is weer begonnen of aanstaande. De vraag die je rond dit tijdstip nog wel eens hoort, is strooi ik de (meng)mest vóór de zaaibedbereiding of ná het zaaien? Zeker voor suikerbieten komt daar dit jaar de vraag bij, hoe ze zo snel mogelijk voldoende groot te krijgen zijn zodat schade door ongedierte zoveel mogelijk is te beperken?

De praktijk is dat vaak wordt geprobeerd eerst alle gewassen te zaaien en dat er daarna pas kunstmest wordt gestrooid. Door een tussentijdse regenperiode kan deze gift ook nog eens verder worden verlaat. Vanuit het oogpunt van werking is het zo dat kunstmest gegeven vóór het land klaar maken net iets eerder aanslaat bij de plant, dan als het ná het zaaien wordt gegeven.

Is het bietenzaad gecoat is met Force, dan is er wel een ondergrondse maar geen bovengrondse bescherming tegen insecten. Daarom zijn de teeltmaatregelen in de suikerbieten vanaf dit jaar nog nadrukkelijker gericht op een zo snel mogelijk ontwikkeling van de biet om schade door ongedierte als bietenkevers en iets later de bietenvliegen zoveel mogelijk te beperken.

In dit kader is het advies om de basisbemesting van suikerbieten en uien zoveel mogelijk gedaan te hebben vóórafgaand aan de zaaibedbereiding, zodat de gewassen optimaal kunnen aanslaan en maximale groeisnelheid kunnen bereiken. 

Bron: Delphy

Biet;Ui;N Stikstof;
gerelateerd